Nabewerking: wel of niet nodig?

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 15:37

Je ogen en brein maken, van een beeld wat je ziet, een mooi geheel. Ze kunnen de lichtval en -intensiteit compenseren en meerdere beelden samenvoegen zodat jij een compleet plaatje op je netvlies krijgt. En alle details, klein en groot, die je ziet bepalen het gevoel en de sfeer die je krijgt op een bepaalde plek.

Als je dat probeert vast te leggen op je camera, loop je tegen beperkingen aan. Wat je met je ogen en brein kunt waarnemen, krijg je nooit zo 1 op 1 met je camera op beeld. Je camera geeft een vlak beeld, terwijl je ogen dingen kunnen zien als extra opvallend waardoor het er op je netvlies uitspringt. Eigenlijk is het dus de kunst om met je camera ten eerste een goede foto te maken. Je kunt met scherptediepte en de scherpstelfunctie al best een beetje finetunen in de richting van wat je wilt overbrengen met je beeld.

En daarnaast is de nabewerking heel belangrijk. Qua kleur en ook qua belichting die je bijvoorbeeld verschillend aanpast voor je onderwerp en de achtergrond.

JPG of RAW

Als je bijvoorbeeld met je telefoon fotografeert, of in JPG, legt je camera hier zelf al automatisch een 'extra' laagje overheen. Vaak een iets meer heldere kleur en/of meer contrast. #nofilter bestaat dus eigenlijk niet, het is altijd een geprocest beeld. De foto komt er dus ietsje sprekender uit, maar voor echte finetuning zal nabewerking vaak zorgen voor een nog sprekender foto.

 

Daar tegenover staat: als je in RAW fotografeert, verzamelt je camera heel compleet alle kleur en lichtinformatie, maar is het beeld wat je ziet meestal wat kleur- en contrastloos en vlak omdat er nog géén laagje overheen wordt gelegd. Want dat moet je zelf nog doen. En kan perfect, omdat je dus alle informatie over kleur wel hebt! Dus: als je in RAW fotografeert, MOET je je foto altijd nabewerken.

KUNSTWERKJE
Hoe ik het zie: elke foto is een kunstwerkje en de artiest bepaalt welke sfeer hij/zij wil neerzetten. Vind je een nabewerking of sfeer niet mooi, dan ben jij gewoon niet de ideale klant van die fotograaf. Nabewerking is ALTIJD nodig als je je in RAW fotografeert, maar ook in jpg voegt het heel veel toe.