Fotograferen in de winter, wat trek je aan?

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 20:01

winterfan

Ik ben zelf erg fan van de winter, maar krijg regelmatig de opmerking: “in de winter zal jij wel niet zoveel fotograferen toch? Het is zo somber en koud”.

 

Mijn antwoord kan dan kort zijn: “beide vormen geen obstakel en ik fotografeer juist graag in de winter”. Het is juist een prachtige en fijne tijd om buiten te fotograferen!

 

Het is waar, sommige dagen zijn kil en grijs, maar zodra het zonnetje doorkomt is het licht prachtig en met vorst maak je prachtige plaatjes.

koude billen en tips

Maarrr, koude handen, tenen en kont… Dat wil je nog weleens tegenhouden om toch naar buiten te gaan; binnen het ten slotte lekker warm en kan je ook best leuke foto’s maken. Toch? Jazeker!

Toch kan ik je verzekeren dat als je je goed kleedt, het buiten helemaal niet koud hoeft te voelen. Meestal kom ik warm en rozig weer terug.

 

Mijn tips, die voortkomen uit ruim 30 jaar buitensportervaring, hond uitlaten, in de winter fotograferen en (wild)kampeervakanties in de bergen en Zweeds Lapland, zijn:

 

  • - Laagjes! Lekker veel laagjes over elkaar, zodat er ook iets uit kan als je het onverhoopt toch (te) warm krijgt.
  • Merinowol! Hier loop ik het liefst in. Voor zowel sport als fotograferen als hond uitlaten, het doet echt wonderen voor het op temperatuur houden van je lichaam, voelt niet koud als je zou gaan zweten en kriebelt niet. Meestal heb ik een hemdje, eventueel een t-shirt, een lange mouwenshirt met hoge kraag en een (halve of hele) onderlegging hiervan aan.
  • - Een buff! Een soort strakke sjaalkraag voor om je hals. Ook van merinowol, vaak met een extra buff erin. Geen irritante koude tocht in je nek meer en het maakt een sjaal, die vaak toch in de weg zit, overbodig. Behalve als het natuurlijk -15C is. Lekker aandoen die sjaal!
  • - Een (wollen, dons of thermo) rokje! Vooral vrouwen zullen herkennen dat billen en heupen/taille vaak extra koud gaan voelen. Dit komt doordat daar meestal meer vet opgeslagen zit en dat is helaas nou eenmaal minder goed doorbloed. Om die reden heb ik vaak een extra wollen rokje aan over mijn broek; dat scheelt echt zoveel!
  • - Een (winddichte) outdoorbroek en/of regenbroek! Kou is tot daaraan toe, maar wind maakt het vaak extra koud, zeker bij een lange dag buiten. Wapen jezelf daartegen met een goede outdoorbroek en als je die niet hebt, gewoon een simpele regenbroek. Bij echte kou icm wind geeft een spijkerbroek niet de warmte die je zoekt. En voor de fashionista’s onder jullie: er bestaan tegenwoordig ook gewoon outdoorbroeken die er mooi uitzien. Als het koud is en winderig is die regenbroek sowieso geen overbodige luxe, zeker bij veel stilliggen of zitten (bv bij wildfotografie of sportfotografie).
  • - Een langere winterjas, in ieder geval tot over je billen! Hoe langer hoe warmer natuurlijk, maar in combinatie met ook al het wollen rokje, blijven je billen nu wél echt warm.
  • - Uiteraard draag je hier ook nog een trui en/of vest of donsjasje onder.
  • - En de echt gouden tip: een extra dun regenjackje ónder je buitenjas! Dit zorgt voor nog meer warmteisolatie.
  • - Handschoenen! Of course! Naast een extra paar waterdichte handschoenen in mijn tas (voor als het even echt te koud is) heb ik meestal dunne fleece handschoenen aan, met daar overheen zo’n handschoen met halve vingers waar een flapje aan zit die je over je vingers kunt doen zodat je een want krijgt… Dit klinkt echt megavaag als je dit niet kent, maar ik heb geen idee hoe ze heten. Ze zien er ook echt maf uit eigenlijk. Maar het werkt als een tierelier met fotograferen, omdat je zonder flapje een goede feel met je camera hebt, en met flapje weer even kunt opwarmen. Natuurlijk is elke andere handschoen waar jij lekker warme handen in hebt, een perfecte handschoen!
  • - Hoge ski-, hikingsokken tot aan je knie! Van die lekkere dikke, heerlijk! Met eventueel een dun merinowollen ondersokje eronder. Good old beenwarmers werkt ook heel fijn.
  • - Waterproof hoge wandelschoenen, gevoerde laarzen of snowboots! Omdat er anders altijd, echt altijd, kou in je schoenen doordringt en koude tenen zijn zo lastig weer warm te krijgen…
  • - Lekkere muts of dikke haarband! Wat jouw voorkeur heeft, maar in ieder geval het liefst met fleece aan de binnenkant.
  • - Positieve gedachten over kou! Ja echt, want alleen maar lopen sippen over hoe koud het is, zorgt er vooral voor dat je daarna nooit meer een lange fotografiedag naar buiten wilt als het vriest. En das toch zonde van al het moois wat je dan mist…

nu jij!

Dit is een greep uit mijn koude-buitendagen-outfit. Het verschilt natuurlijk per dag, hoeveelheid activiteit (vooral stilstaand fotograferen of ook lekker wandelen) en weerbeeld (temperatuur, zon/geen zon, wind, neerslag…) wat je daadwerkelijk aan doet. Maar met deze opties paraat, ben je al snel goed voorbereid voor je buitenshoot in de winter!

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze achter in de comments!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.